Pagini

joi, 24 ianuarie 2013

Pas cu pas - Planul de afaceri

Planul de afaceri.
De aici pleaca totul, planul de afaceri e viziunea ta asupra viitorului tau business. Daca planul e bun, businessul nu va da gres. Atentie mare! De obicei, socotelile de acasa nu sunt la fel cu cele din targ, insa daca respecti cerintele pas cu pas, si te informezi, s-ar putea sa ai aceleasi socoteli. Nu incerca sa copiezi un plan de afaceri de altundeva, degeaba scoti de pe net un oarecare plan, si completezi in formularul tip, pentru ca nu vrei reusi. Trebuie sa-l intocmesti tu, trebuie sa lucrezi, sa cauti, sa te informezi! Insa partea cea mai grea insa, vine cand e vorba de oferte. Da, oferte de pret, va trebui sa obtii oferte de pret pentru ceea ce vrei sa cumperi, care vor fi si ele uploadate in platforma.
Va trebui sa le aduni pe ansamble astfel incat sa fie incadrate ca mijloace fixe, pentru a fi costuri eligile. Atentie mare in ghidul solicitantului la costurile eligibile! Trebuie sa faci de asa natura incat sa fie incadrate toate la acest tip de costuri, altfel va trebui sa scoti bani din buzunar, ceea ce nu ar fi prea placut.

Acum, ce inseamna ansamblele.
De exemplu, vrei sa deschizi un restaurant, vei avea nevoie de scaune, in planul de afaceri nu vei trece ca si element de cost 'scaune' ci ansamblu scaune.  

Ansamblu mobilier (compus din):
  •  ansamblu scaune - 100 buc
  •  ansamblu mese - 30 buc
  •  ansamblu dulapuri
  •  etc
Si asa vei proceda cu fiecare element de cost, atat ca este vorba de restaurant, sau echipamente tehnologice, computere, sau orice alt tip de utilaje.
Iti recomand, sa completezi planul de afaceri in documentul word, dupa care sa il transpui pe platforma online, fara a aplica, sa vezi prima data ce punctaj faci. Este important doar sa faci peste 60 de puncte, pentru a intra la evaluare, fiindca sistemul de a obtine punctele nu este chiar cel mai corect. Acestea sunt criteriile:


Aici aveti planul de afaceri tip:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu